Duurzaamheid

Aandacht voor duurzaamheid

Wie in het jaar 2050 over de A2 richting Maastricht rijdt ziet ter hoogte van Sittard-Geleen de indrukwekkende skyline van Chemelot opdoemen met talloze fabrieken, met zonnepanelen overdekte parkeerterreinen, schoorstenen, koeltorens, wegen,
spoorlijnen, pijpleidingen, en de campus. De aanblik van Chemelot - 1600 voetbalvelden groot en Limburgs economische zwaartepunt – verschilt op het eerste gezicht niet veel van dat van dit moment.

Er heeft zich een enorme transformatie voltrokken op Chemelot. In 2050 is Chemelot de meest toonaangevende ‘circulaire chemie site’ van Europa en volledig klimaatneutraal. Het belang van Chemelot reikt ver. De grondstoffen en materialen die op Chemelot worden geproduceerd zijn nog altijd een essentieel onderdeel van ontelbaar veel dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Van fietsen en auto’s, tot tapijt en voedsel, maar ook windmolens.

We maken in 2050 nog steeds op een veilige manier halffabricaten en producten, die nuttig en noodzakelijk zijn voor de samenleving. Er worden nog altijd innovatieve kunststoffen gemaakt waardoor bijvoorbeeld auto’s lichter zijn, producten langer meegaan en voedsel langer kan worden bewaard. We doen dit in 2050 echter op basis van herbruikbare grondstoffen en duurzame processen. Ook wordt er nog altijd kunstmest gemaakt maar dan op een duurzame wijze met behulp van bijvoorbeeld biomassa reststromen en groene waterstof op basis van huishoudelijk afval.

Die ambitie voor 2050 vraagt van de bedrijven op Chemelot omvangrijke innovaties, inspanningen en investeringen. Daarnaast vraagt het ook nieuwe vormen van samenwerking en een nog actievere rol en houding van Chemelot als chemisch terrein. 


Recente nieuwsberichten over de verduurzaming van Chemelot: